Angličtina Siblíková

English in Jinačovice 2022

Brno. Když jsem byla malá, bylo pro mě symbolem špinavých ulic, rozbitých chodníků, ponurých zákoutí a dvorků, které jsem sdílela se svými romskými souputníky. Narodila jsem se v oblasti, které se dnes říká brněnský Bronx a můj táta byl vedoucím jednoho z podniků moravského Manchesteru, Mosilany.
Dnešní Brno se změnilo k nepoznání a jeho socialistickou minulost připomíná jen pár míst, třeba brněnská brownfields na pozemcích bývalé Zbrojovky, kde moje dcery hrají curling.

Na toto téma jsem se zodpovědně připravovala. Trpěla jsem totiž komplexem, že toho coby anglický průvodce vím mnohem více o Londýně či Brightonu než o městě, kde jsem strávila většinu života. Zúčastnila jsem se tedy bezpočtu komentovaných prohlídek od brněnského výstaviště od A po Z, funkcionalistických vil, pozůstatků starých textilek až po brněnské legendy a strašidla. Nastudovala si životopisy Mendela, Janáčka, Mahena, Wiesnera, Fuchse, Skácela a pečlivě zvažovala další osobnosti, které bych ráda zapsala do paměti našich studentů, jako třeba Martina Středu, Vítězslavu Kaprálovou, Kurta Gödela, Magdalenu Koženou, Ivana Blatného nebo Pavla Čecha.

Z historických událostí, které naše město poznamenaly jsem vytáhla ty nejzajímavější a opravdu podstatné a snažila se v dětech probudit pocit hrdosti na to, že jsme dost možná potomky slavných obránců Brna před Torstensenovými Švédy.

Za týden toho člověk vstřebá poměrně hodně a pokud to i prožije, je naděje, že si to bude pamatovat lépe. Mám radost, že se mi naši bandu podařilo dostat do míst, kam se běžný smrtelník nepodívá - a teď mluvím hlavně o bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně. Viděli jsme Janáčkovu pracovnu i Mendelovu zahradu a na místo posledního odpočinku Elišky Rejčky, která klášter založila, jsme se mohli podívat z pěkné výšky díky laskavosti pana faráře Ržoncy, který našemu nadšení vyšel ochotně vstříc. Celá naše banda absolvovala nádhernou bojovku v ulicích Brna, kde bez použití elektroniky, pouze za pomoci papírové mapy a dotazů na místní obyvatelstvo (umělo-li anglicky) navštívila místa, která by každý Brňák měl umět najít a dokonce k nim i něco říct. Jak já jsem ráda, že nejen já sama, ale i naše děti už k této vzdělanější menšině také patří. A to samozřejmě nemluvím jen o těch dětech, které máme doma od narození. Třeba je mezi nimi budoucí slavný vědec, skladatel, zpěvák, malíř či básník a já se budu jednou moci pochlubit tím, že jsem měla tu čest s ním strávit nějaký ten čas :)

Video

Fotky