Angličtina Siblíková

English in Jinačovice August 2019

Austrálie je správné označení pro kontinent nebo stát? Je ptakopysk vačnatec? Kolik nejjedovatějších hadů světa žije právě v Austrálii? Kolik Australanů žije průměrně na jeden kilometr čtvereční? A kolik Austrálců? Co vám může udělat redback spider, když se nudí? A dokáže emu skutečně vzlétnout do výšky tří stop, když má na sobě fialové spoďáry?

Na všechny tyto otázky by měl být absolvent našeho kurzu přežití v australských outbacks být schopen odpovědět. Prošel totiž proměnou z trestance dopraveného britskou lodí do míst někam poblíž Sydney v usedlíka, který se musel v Austrálii dobře orientovat. Naučil se rozeznávat taipana od smrtonoše, vakoveverku od poletuchy i vačici od vombata. Ochutnal pravou vegemite pomazánku a dort pavlova, musel dokázat, že i v nejhlubší buši najde pitnou vodu, a umí zacházet s bumerangem. Poučen o nebezpečí zavlečení nepůvodních druhů, postavil hned čtyři ploty zabraňující králíkům dostat se k jeho polím. A ve chvílích volna si zajel do vyprahlého srdce Austrálie zazávodit ve vyschlém korytu řeky Todd na člunech vlastní výroby!

Náš absolvent taky moc dobře ví, čemu se má v moři na hony vyhnout a proč. Ne, nemluvím o velkých bílých žralocích. Ti se totiž pod vedením Vaška Práška ukázali jako dost milá, až přátelská stvoření. Na rozdíl od mnohem nebezpečnějšího Honzova hejna emů, či Martinových jedovatých pavouků. Překvapivě nejschopnějšími zvířátky se tu ukázali malí, něžní a roztomilí koalové, kteří když zrovna nespí nebo netestují náhradu za eukalyptus, pilně studují australskou historii, doplňují a zdobí svoje složky a pilují svoje speciální dovednosti, aby to v závěrečném hodnocení všem rychlým, ostrozubým a jedovatým živočichům natřeli!

Takže pokud si myslíte, že box jellyfish je želé bonbón ve tvaru rybičky prodávaný v krabičce, je to jasný důkaz toho, že jste tu nebyli ;)

Video

Fotky