Angličtina Siblíková

English in Jinačovice August 2018

Irsko. Nejzápadnější část Evropy. Soused Británie, a přesto tolik odlišný od svého bývalého kolonizátora. Země považující za památky stavby vypadající vedle těch britských jako Popelčiny hračky. Přesto obývané národem tak hrdým, že jsem považovala za nezbytné naučit svoje studenty mezi Brity a Iry velmi dobře rozlišovat. Seznámit je s irskou historií, sice propojenou s historií britskou, a přece tolik rozdílnou. To, na co jsou Britové ve své dobyvatelské historii pyšní, Irové z pochopitelných důvodů nesnášejí. Chtěla jsem, aby si zapamatovali, že Narnii či Drákulu nenapsali Britové, že irští pouliční muzikanti mohou dosáhnout světového věhlasu nejen ve svých snech, ale i ve skutečnosti, jako se to povedlo Glenu Handsardovi, že značná část britských seriálů pyšnících se pověstným suchým humorem vznikla v hlavách irských autorů, jako je třeba Graham Lineham.

A tak jsme se přes irské písně tradiční i současné, starodávné legendy o obrech a druidech, pohádky o statečných vílách i dobrosrdečných leprikónech, nízkorozpočtové filmy a bláznivé seriály prokousali pohnutou irskou historií, abychom nakonec na konci duhy objevili poklad. Pro někoho to mohly být brambory vařené ve slupce, které nás zachránily od velkého hladomoru, pro někoho zlatý kamínek, který dostal každý na konci na památku spolu s malou odměnou. Pro mě to bylo zjištění, že banda dětí, ve věku od šesti do sedmnácti je schopná ve vedru tančit a zpívat, běhat po louce s půllitrem, bojovat na život a na smrt meči z mirelonu, vyrábět leprikóny, pantomimicky ztvárnit irské legendy, a přitom si zapamatovat proč a kdy Irové slaví nejen svátek svatého Patrika, kde se odehrálo Velikonoční povstání, proč mají irské aerolinky ve znaku harfu, co je to limerick a jeden dokonce složit.

A směle doufám, že až se jednou některý z účastníků této povedené akce podívá na smaragdový ostrov, dokáže ocenit jeho nevšední krásu ne jako přitroublý turista hledající gift shop se čtyřlístky a nejbližší hospodu, ale člověk zasvěcený, který moc dobře ví, jak je důležité míti Filipa :)

Video

Fotky