Angličtina Siblíková

English in Jinačovice July 2016

Když jsem dětem pouštěla úryvek z filmu The Minions, konkrétně pečlivě vybrané části, kdy mimoni dorazí do Londýna, byla jsem upřímně překvapená dvěma věcmi. Za prvé polovina z nich Londýn už navštívila. Jejich průměrný věk byl asi deset let. My God, what a generation!
Za druhé, ty neprofláknutější památky vždy tak dva, tři z nich dokonce poznali.

Jen jediná nebyla povědomá vůbec nikomu. Nikdo se nechytil na scénu, kdy Kevin, Stuart a Bob utečou podzemní šachtou z žaláře, kam je nevděčná Scarlet uvrhne, a snaží se dostat ven z londýnského podzemí. Přijdou ke směrovce ukazující na Abbey Road. Když se tím směrem vydají, ocitnou se na nejslavnějším přechodu pro chodce na světě a pokoušejí se nadzdvihnout poklop kanálu, přes který zrovna přechází čtveřice mužů, jeden z nich bosý. Někteří sice o Beatles zaslechli, nikdo z nich však netušil, že je Abbey Road coby turistická atrakce chráněná stejně jako třeba Tower Bridge. To ví koneckonců málokdo ;)

Tuto neznalost jsem dětem prostě odpustit musela. Když jsem už se musela smířit nejen s tím, že američtí filmoví tvůrci nechali přes slavný přechod přejít bosého Paula jako druhého (ne jako třetího, jak je to zvěčněno na jednom z nejslavnějších obalů desek všech dob), ale dokonce k tomu nenechali zaznít žádnou písničku z alba Abbey Road, ale naopak odrhovačku z jejich jejich prvního singlu, Love me do…
Nejsem sice zrovna hnidopich, ale existují věci, které stojí za to ctít.

Tak jsme naše mimoňské putování Londýnem s Abbey Road propojili trošku víc, než jsem původně zamýšlela. Slavný přechod jsme přestěhovali ze severozápadu Londýna na severozápad od Brna, a to přímo do Jinačovic. Děti se po něm prošly ve svých reálných i fiktivních - mimoňských - verzích. Ale cestou k němu i od něj jsme jim, pro jistotu, s Eliškou přece jen řekly něco i o Trafalgarském náměstí, admirálu Nelsonovi, Toweru, korunovaci králů a královen... a dokonce i tom, že Big Ben není ta slavná věž z pohlednic a že ji z Westminster Bridge opravdu neuvidí.

Doufám, že se rodičové na nově nabyté vědomosti svých dětí spolehnou a nechají se jimi Londýnem směle vést :) Protože když si už někdo prožije, jaké je to být ručičkami hodin na ciferníku Elizabeth Tower, admirálem Nelsonem pozorujícím svoji flotilu na vysokém sloupu, či lvem ležícím u jeho úpatí, Erosem střílejícím šípy na Piccadilly Circus, jedním či druhým ramenem právě se otevírajícího mostu Tower Bridge, je korunován ve Westminster Abbey nebo je mu sťata hlava v Toweru... už to prostě z hlavy nevymaže. A abych nezapomněla, s baťůžkem na zádech vás do obchodního domu Harrods fakt nepustí. Zeptejte se Štěpánky s Verunkou!

Fotky

Video