Angličtina Siblíková

English in Jinačovice July 2015

Tématem červencového happeningu byl ART - výtvarno, ale kdybych celý tábor nazvala Cranes - jeřábi, bylo by to asi výstižnější… ale pěkně od začátku.

Moje představa, že se družstva pojmenují podle různých druhů umělců - třeba sculptors, painters nebo photographers - vzala za své v okamžiku, kdy Evča prohlásila, že její družstvo se tedy rozhodně bude jmenovat Baking Soda (jedlá soda) a ostatní tento geniální nápad samozřejmě následovali. Měli jsme tu tedy i ostatní pekařské přísady - Sugars, Chocolates, ale nejkrásnější ze všech (dle jejich vedoucího) byly ovšem Yolks (žloutky)!

V tvorbě jsme se nejprve soustředili na skládání papíru - neboli japonsky origami. Eliška nejdřív naučila jak poskládat jeřába ty starší. Ti starší to potom naučili ty mladší. A někteří pak ještě doma učili skládat svoje rodiče :) Eliška si jeřába nevybrala náhodou. (Pro pídily text a pro fajnšmerky video, díky němuž Eliška svou účast v Nagasaki vyhrála.) Hned po skončení tábora odlétala totiž na svou misi do Japonska, kde v Nagasaki dětmi vytvořené jeřáby i se slavnou oranžovou krabicí skutečně zanechala na pietním místě v epicentru výbuchu bomby.

Potom jsme se vrhli na umění kuchařské (zdobili jsme perníčky) a některé děti nám předvedly vlastnoručně vyrobené dobroty. Jsem přesvědčená, že podle Štěpinčina step-by-step fotonávodu by pizzu z prášku upekl i náš kocour Legolas ;) Následoval pop art, kdy si děti vyrobily černobílé či barevné autoportréty z digitálně upravených fotografií. Ale ne samoúčelně, zahráli jsme si s nimi totiž dost povedenou hru Who is who real.

Ani letos nechyběla populární taneční aktivita, která bývá základem pro naše ztřeštěná videa. Hudební doprovod pro výrazový tanec, který si každé družstvo ztvárnilo po svém, byl song The Bog Down in the Valley, tradiční irská odrhovačka vzdáleně podobná našemu Když jsem já sloužil. K nepřekonatelné rychlosti verze kapely Rapalje jsme se bohužel nedopracovali, ale i tak to stálo za to, jak bude vidět na videu :D

Nakonec děti vlastnoručně vyzdobily potah naší sedačky, který mi už připadal strašně fádní. A ještě se nám tu všichni zvěčnili na svůj originálně vyzdobený praporek, který nám tu bude už navždy vlát i se jménem příslušného účastníka!

Fotky

Video