Angličtina Siblíková

English in Jinačovice July 2013

Letos v červenci se mi splnil můj sen. Vždycky jsem si pohrávala s myšlenkou pustit se v průběhu svých letních kempů s dětmi do překladu písniček a aby to byla větší hlína, tak si s nimi i zatančit. Jenže vždycky se našlo nějaké ALE. Většinou jím byla naprostá převaha kluků nebo sestava dětí, kterým bych si to netroufla navrhnout, aby se jim na obličeji neusadil výraz naprostého zděšení.

Jenže tato konstelace jedenácti skvělých holek a pěti statečných kluků mi umožnila pustit se do toho. Stěžejním tématem se tak staly songy, v čele s písní naší slavné skoro-krajanky Lenky - Everything at once. Píseň sice mnohým lidem (našim sousedům asi dvojnásobně) leze krkem díky své profláknutosti ve všudypřítomné reklamě na Windows 8, ale její text si přímo říká o to, aby si s ním nějaký dětina angličtinář pohrál. Videoklip mi také přijde naprosto geniální svou výjimečnou jednoduchostí a černobílým provedením statečně vybočující z dnešního uniformního sexy proudu.

Nebyla to však jediná píseň, která nás provázela. Uprostřed týdne jsme dali zpátečku, přesunuli se k Lennonovu Imagine a já jsem napjatě čekala, co text s dětmi udělá. Nejen že ho pochopily, některé z nich dokonce dostal, podobně jako mě. Na tuto píseň jsme skutečně netančili, zato jsme si ji společně zazpívali, což byl zážitek prostě nepopsatelný. A poslední den jsme přidali optimistické a energizující I can see clearly Johnyho Nashe, což je píseň, ke které mám zvláštní vztah. Děti znají melodii ze současných rádií, já jsem jim však pouštěla čtyřicet let starou původní verzi nazpívanou svým autorem naživo.

Jedinou skvrnkou byla moje hlasová indispozice, která mě přepadla dva dny před zahájením. Takže se nám do těch písní stále vkrádal i Jiří Wimmer se svou slavnou verzí přednesu básně Ostrava, kterou tak Bezručovi proslavil jistě víc, než by si býval zasloužil. A já jsem ji dnešní generaci statečně připomněla :)

Fotky

Video